بررسي نحوه بهره برداري از دستگاههاي كلرزني به عنوان تنها روش گندزدائي آب شرب در مراکز نظامی
بررسي نحوه بهره برداري از دستگاههاي كلرزني
به عنوان روشی جهت گندزدائي آب شرب
نويسندگان : حسين معصوم بيگي – علي اكبر كريمي زارچي – عادل رازقي نام
نويسندگان : حسين معصوم بيگي – علي اكبر كريمي زارچي – عادل رازقي نام
خلاصه:
مقدمه:تأمين آب شرب سالم و كافي و نظارت و كنترل مداوم كيفيت آب، با توجه به نقش آن در انتقال بيماريها، از اهميت بالايي برخوردار بوده و انجام گندزدائي به عنوان فرآيند لازم الاجراي تصفيه آب، ضروري است . در بين روشهاي متداول براي گندزدائي آب،كلرزني به عنوان قديمي ترين روش، بيشترين كاربرد را دارد ودرسپاه هم اين روش متداول است .اين گندزدا مزاياي زيادي در مقايسه با ساير گندزداهاي ديگر آب دارد و روش رضايتبخشي براي حذف آلودگيهاي ميكروبي آب است .
مواد و روشها :از 182 پادگان در سطح كشور متعلق به نيروهاي سپاه و مراكز ستادي در سال 1381 به كمك پرسشنامه، داده هاي لازم جمع آوري گرديد و سپس با كمك نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصيفي نتايج بررسي گرديد .
نتايج :نتايج حاصل از اين تحقيق نشان دهنده وجود مشكلات متعددي در خصوص نحوه بهره برداري و نگهداري از دستگاه هاي كلرزني آب شرب در مراكز مورد مطالعه بود و نشان داد از امكانات محدودي هم كه تهيه شده بنحو احسن استفاده نمي شود . از جمله مهمترين مشكلات، عدم تامين تجهيزات و لوازم در بسياری از مراکز مي باشد ودرمراکزی که دستگاه کلرزن وجود دارد در موارد محدودی گزارش شده که پرکلرين کافی بويژه درفصل تابستان برای آنها به اندازه کافی تامين نمی شودويا اگر تامين می شود نحوه کاربرد پرکلرين غلط می باشدچون دربيش از50% كلرسنجي ها کلرباقی مانده آب صفر بوده است. نقص فني و فرسودگي دستگاه كلرزني، عدم تأمين كافي كلر سنج و در نتيجه عدم كلر سنجي در 5/64درصدمراکز، مشكلات بهره برداري بدليل عدم آشنايي اپراتورها با روش صحيح كار دستگاههاي كلرزني، عدم آشنايي آنها با غلظت كلری كه بايد به آب تزريق شود و مقدار كلر باقي مانده مورد نياز در آب از جمله ديگرمشکلات می باشد. در مراكزي كه كلرزني انجام مي شود به تفكيك نيروها، نيروي زميني 9/93درصد، مقاومت8/77درصد، دريائي 75 درصد و هوايي 100 درصد و ميانگين5/87درصدكلر مورد نياز تأمين شده است .
بحث :
تأمين آب سالم براي شرب مستلزم اعمال كنترل و نظارت مستمربركيفيت آب است و در اين راستا، وجود كلر باقي مانده 5/0 ميلي گرم در ليتر در شرايط عادي بعد از حداقل 30 دقيقه زمان تماس آب و كلر ضروري است تا اجازه مصرف آب داده شود . انجام كلرزني وكلرسنجي براي كنترل و سالمسازي كيفيت آب از مهمترين اقدامات است . بررسي نتايج اين مطالعه نشان دهنده لزوم برگزاري دوره هاي آموزشي در خصوص بهره برداري و نگهداري از سيستم كلرزني از مرحله انتخاب نوع دستگاه، محل نصب آن، نحوه نگهداري و بهره برداري ازدستگاه های کلرزنی واقلام و تجهيزات ديگر آن ودر ادامه لزوم حمايت بيشتر مسئولين در جهت تخصيص بودجه امكانات و تجهيزات مناسب و مورد نياز است .
لغات كليدي : كلرزني – هيپوكلريناتور – كيفيت آب – گندزدائي آب- بهره برداري و نگهداري